Mikkosarkistosta löytyi juuri nyt hyvin ajankohtaista vaaliteemaa sivuava kirjoitus puolentoista vuoden takaa.

Alkuperäinen kirjoitus on julkaistu Ilta-Sanomien nettisivuilla Nina Mikkosen Suorat sanat -blogissa 15.6.2009 ja se esitetään tässä sellaisenaan mitään (paitsi fonttikokoja) muuttamatta.

PS. Kirjoitus on tosiaan Mikkoskan järjestyksessä 127. tuotos kyseiseen blogisarjaan.

*** 

Naiset vallan kahvassa

Suomalais(nais)illa oli vuonna 1994 ensimmäistä kertaa mahdollisuus äänestää nainen presidentiksi. Se meni ns. puihin. Martti Ahtisaari peijooni tuli ja peittosi suomenkielisen rahvaan ”poroelluksi” ristimän Elisabeth Rehnin, ”naisen oikealta” paitsi karjalanpiirakoiden rypytyksessä myös presidentinvaaleissa. Sekös se jäi monia naisia jurppimaan. Itselleen, ja tietysti miehille suuttuen, he korjasivat tilanteen kun valittavissa oli nainen vasemmalta, Tarja Halonen. Lillan oli kuitenkin se poliitikko, josta naishurmos nousi katonrajaan. Sitä on sitten jatkunut. Eduskunta ja hallitus ovat pullollaan naisia. Etenkin nuoremmat naiset loistavat julkisuuden kärkipaikoilla. Urpilainen, Guzenina-Richardson, Virkkunen, Lehtomäki ym. ovat ns. tulevaisuuden nimiä.

Nyt sitten vihdoinkin, myös keskustan naisväki sai kauan kaipaamansa revanssin takametsien miehistä. Mari Kiviniemestä tuli niin puoluejohtaja kuin tuleva Rouva Pääministeri.  Suomipursi saa taas naisperämiehen, naiskipparihan on ollut vuosikymmenen. Anneli Jäätteenmäen pääministeriys kun jäi vähän tyngäksi. Keskustan puoluekokousyleisöä televisiosta seuraten saattoi havaita, kuinka etenkin Lahden kisahalliin kokoontuneet naiset olivat suorastaa eurforisessa tilassa kuunnellessaan Kiviniemen ”linjapuhetta”. Naisväki katsoi Kiviniemeä kuin messiasta. Lehtiä ja sähköistä mediaa seuratessa tuntuu sama meno vain jatkuvan,

Vihdoinkin saadaan päämisteriksi (taas) nainen. Jo loppuu se ukkovalta. Joutavat romukoppaan, kun ovat niin harmaitakin, ettei heitä seinästä erota. Toista on tämä näyttävä nainen (tosin kotelomekossaan) ja asiapoliitikko. Niin hyvää mainosta, kun EU:n päämiehetkin kokoontuvat … Hetkinen? Eivätkös myös naispoliitikot kokousta EU:ssa?

Naiseus on tänä päivänä painavampi itseisarvo kuin kokemus ja osaaminen. Koulutuskaan ei ole niin tärkeä juttu, jos NAINEN hakee sopivaa virkaa a´la Biaudet. Matti Vanhasta moitittiin heti kättelyssä värittömäksi ja harmaaksi, vaan kuinkas sitten kävikään. Kansa saikin huomata, että tyynessä vedessä ne todella isot kalat uivatkin. Jos oli politiikka joskus harmaata ja väritöntä puurtamista, niin Matti Vanhasen yksityiselämästä ei puuttunut (eikä puutu) väriä.

Tuleva pääministeri Kiviniemi on tasavallan toimitusjohtajana vielä avoin kortti, mutta hän voi myös yllättää meidät kaikki. Sopii silti toivoa, että sisäänajo päämisterin tehtäviin sujuisi luonnikkaammin kuin Jäätteenmäen kohdalla tai oppositiojohtaja Jutta Urpilaisella, jota eivät auttaneet edes verkkosukat. Kukahan senkin kuvaidean keksi? Niin oli sdp-puheenjohtajan pakko kutsua muutama raskaan sarjan mies apuun, kun kannatus ei muuten ottanut tuulta purjeisiin.