Toiveuusinnoissa palataan nyt parin vuoden takaisiin tunnelmiin. Nina ennakoi itsenäisyyspäivää ja kirjoittaa itsenäisestä ajattelusta ja siitä, miten enemmistö on usein väärässä. Kirjoitus on julkaistu Suorat sanat -blogissa Ilta=Sanomissa 4.12.2009.

Itsenäistä ajattelua

Miten usein enemmistö onkaan ollut, ja on, väärässä. Esimerkkejä riittää niin lähimenneisyydestä kuin kauempaa. Niin moni on ollut ja on niin helposti johdettavissa harhaan.

Ihmisillä on paha tapa luulla, että kun on enemmistön kanssa samaa mieltä, on varmasti oikeassa. Oli sitten kysymys pukeutumistyylistä, mielipiteistä, elämäntavoista, paheistä, politiikasta ….

Itsenäinen ajattelija on usein lähes yksin. Helposti eri mieltä (oikesssa olevinaan) olevan massan vihan ja kiukun kohteena. Toisin ajattelija ei ole suinkaan toisinaan ajattelija. Hän on usein ainoa – itsenäinen – ajattelija.

Media nosti komean kohun siitä, kun palkittu, kansalaismielipiteen arvostama, tai ainakin itsenään asiantuntijoina pitävien arvostelijoiden kiittämä suomalais-virolainen nuori kirjailija kehtasi avata suunsa suomalaisista miehistä. Ja vielä ulkomailla sanottuna. Vaikea sanoa, minkä tason asiantuntemuskeen, kokemukseen ja otantaan kirjailija Sofi Oksasen kommentit perustuivat.

Tarkempi media-analyysi olisi kyllä osoittanut, että hän puhui noin yleisluontoisesti juuri sitä, mikä valitettavan monen suomalaisuroon kohdalla piti paikkansa. Ehkä hänen sanomansa perustui siihen, mitä hänen kokemuspiirissään oli tapahtunut. Toisaalta, menestyskirjailijankin on välillä vähän keinutettava venettä saadakseen uutta nostetta. Oliko se nyt W. Shakespeare. joka kirjoitti aikoinaan, että Paljon melua tyhjästä … Harva lähtee tv-keskusteluun mukaan pelkäksi seinäkukkaseksi.

Eri asia on kokonaan se, oliko Oksasen ajattelu todella itsenäistä ajattelua vai vain enemmän heijastumaa feministisestä agressiosta, joka nuoren naiskirjailijan ikäpolvessa tuntuu olevan hyvin yleistä. Siitä riittää puhetta, mistä on puutetta. Voi kun tulisi joku joka kesyttäisi, kuten sosiologi Anne Kontula huokailee ja haikailee pamfletissaan. Tulisi joku kunnon uros, josta olisi vastukseksi!

Jos laumasta haluaa erottua, ja olla todella itsenäinen, ei voi olla samalla laumasielu sopeutuja.

Itsenäisyyspäivänä kannattaa miettiä juuri itsenäisen ja rohkean ajattelun ja toiminnan merkitystä. Suomalaiset sukupolvet ovat sen eteen tehneet ja antaneet paljon. Kunnia ja kiitos itsenäisyyden ja itsenäisen ajattelun mahdollisuuden takaajille.