Huumehistorian tutkija Mikko Ylikankaan mukaan Suomessa käytettiin 1930-luvulta lähtien 1950-luvulle saakka heroiinia enemmän kuin missään muualla asukasta kohti laskettuna. Sitä käytettiin jopa enemmän kuin muissa Pohjoismaissa yhteensä. Heroiini oli kansanlääke, jota oli muun muassa yskänlääkkeissä. Sekä morfiini- että heroiinitabletit kuuluivat kotien lääkekaappien vakiovarustukseen. Opiaattien kulutus lisääntyi erityisesti talvi- ja jatkosodan aikana, jolloin niitä käytettiin yleislääkkeenä esimerkiksi yskään, reumaan ja särkyihin. Ne kuuluivat myös varuskuntien ja korsujen yleislääkkeisiin. Ylikankaan mukaan heroiini olikin hyvä lääke etenkin hengitystievaivoihin, joita suomalaisilla oli runsaasti. Se oli myös muita vastaavia lääkkeitä edullisempi

Toisen maailmansodan aikana Suomen armeijassa käytettiin lähinnä erikoistehtävissä olleille joukoille jaettua pervitiiniä, joka on metamfetamiini opiaattien lisäksi. Sitä käytettiin muidenkin maiden armeijoissa piristeenä, laajassa mitassa ainakin Saksassa. Myös suomalaishiihtäjien arvellaan käyttäneen pervitiiniä piristeenä jo 1930-luvun hiihtokilpailuissa.

Jatkosodan aikana Suomessa olevat saksalaisjoukot käyttivät yleisesti pervitiiniä, esimerkiksi XIX armeijakunnan komentaja vuosina 1942-1943, Ferdinand Schörner käytti ainetta jatkuvasti. Pervitiiniä jaettiin myös suomalaisille, muun muassa kaukopartiomiehille ja lentäjille. Sotilaat nimittivät tabletteja "höökipillereiksi".

Saksan armeijassa aineen todettiin aiheuttavan sotilaille harhoja ja unettomuutta, ja jakelua vähennettiin kun Pervitin määriteltiin Saksassa huumeeksi kesäkuussa 1941. Osa varastoista toimitettiin Suomen puolustusvoimille, jolla oli elokuussa 1941 varastoituna 850 000 Pervitin-tablettia. Neuvostoliiton suurhyökkäyksen aikana 1944 ainetta jaettiin myös rivimiehille.

Lähde: Wikipedia

Hmmm... mitenkähän olisi käynyt sodassa, jollei sotilaille olisi jaettu piristeitä? Sitä emme saa koskaan tietää. Huumausaineilla on Suomessa kuitenkin pitempi historia kuin Mikkoset haluavat muistaa. Viihdekäyttökään ei ole uusi ilmiö, ennen sitä vain kutsuttiin satunnaiskäytöksi tai kokeilemiseksi. Uudet termit antavat aina uusia kivoja kauhistelun aiheita. Samoin huumeita on aina liikkunut niissä piireissä, joissa on rahaa ja julkkiksia. Sekään ei ole uusi ilmiö.

PS. (huom. trendikäs lyhenne): tämän blogin ylläpitäjä ei ole huumemyönteinen.