Tänään on Lucian päivä. Suomalainen Luciaperinne on sekoitus italialaista pyhimyslegendaa, pieniä saksalaisia enkelimaalauksia, ruotsalaista juhlaa ja pohjoismaalaista kansanperinnettä. Perinne tuli Suomeen Ruotsista ja on vuosien saatossa levinnyt suomenruotsalaisten parista suomenkielisen väestön keskuuteen. (Lähde ja lisätietoja täällä.)

Lucian päivänä tasan vuosi sitten Timon mielenkiinto ei suinkaan kohdistunut tähän suomenruotsalaisten valon juhlaan, nuoriin neitosiin tai edes pakkoruotsiin. Ruotsin tapahtumat olivat kuitenkin päivän Seiska-bloggauksen aiheena.

AMPU TULEE

Jo pitkään odotettu pamaus tapahtui täällä Pohjolassakin. Aktiivisesti Afganistanin kriisin hallintaan osallistuvan Ruotsin pääkaupungissa Tukholmassa tussahti joulukiireiden keskellä. Onneksi ulkopuoliset eivät kuolleet. Muutama näytteikkuna ja ränni saivat pahimmat vauriot.
Amatööripuuhaa. Onneksi (vielä?).

Taannoin New Yorkin Times Squarenkin tuntumassa iskuyritys oli samaa luokkaa. Nettiopit, toisin kuin 9 vuotta sitten, eivät onneksi aina johda tulokseen. Siinä suhteessa Myyrmannin kauppakeskuksen isku oli kovan luokan pamaus, vaikkei sillä ollutkaan yleisen tulkinnan mukaan yhteyttä kansainväliseen terrorismiin.

Tasavallan presidentti Tarja Halosen lausunto siitä, että kysymys ei ole siitä, missä vaan milloin, on realistinen. Harmi, että hänen alaisensa yrittävät selitellä tapahtunutta kotouttamisen puutteen, syrjäytymisen tms. sosiaalijargonin kautta.

Osama Bin Laden kasvoi aatteisiinsa multimiljonääriympyröistä. Niin 9/11-lentokonekaappaajat kuin Lontoon ja Madridinkin iskujen tekijät elivät ja oleilivat “länsimaisen saastan” keskellä huomiota herättämättä ja siitä ja sen eduista kaikessa rauhassa nauttien. Terroristit olivat hyvinkoulutettuja ja varakkaita, eivät mitään kulmakatujen kerjäläisiä. Kaikkea muuta.

Terrorismin vastainen sota on kaikesta vaikertamisesta ja arvonkieltämisestä huolimatta tuottanut tulosta. Ammattitaitoisia kouluttajia ei niin vain ole tarjolla ja jos on, seuranta toimii. Taskutason tuhertajia riittää. Amatööriterroristien ammattitaidottomuuteen ei silti kannata luottaa. Toimivan latingin saa viritettyä muuallakin kuin elokuvissa.

Meidän poikamme ja tyttäremme ovat myös “terrorismin vastaisen sodan kaltaisessa mittelössä” kaukaisilla vuorilla, joten ampu voi tulla milloin tahansa, missä tahansa. Espan joulutorilla, Aleksilla, missä tahansa, jossa on tungosta. Vaarallisinta on se, että ympärillä on tukevat seinät. Silloin räjähdyksen voima on moninkertainen.

En todellakaan toivo, mutta vähän pelkään. Supon tapa hyssytellä ja tyynnytellä asiaa on kekkosenajan selittelyä pahimmillaan. No, siltä ajaltahan organisaation hallinto- ja toimintatyyli tuntuu muutenkin olevan. Sillä erotuksella tosin, että nykysupon uskottavuus tuntuu jo painuneen alas kuin se kuuluista lehmän häntä.