Internetissä väärällä nimellä kirjoittaminen rangaistavaksi?

Internetissä jonkun toisen nimellä kirjoittelu saattaa jatkossa olla rikos. Sisäministeriön alainen työryhmä on laatinut raporttia toisen henkilön nimen taakse piiloutumisen ja hänen nimissään kirjoittelun ongelmista. Raportin on määrä valmistua muutaman viikon kuluessa, jonka jälkeen se luovutetaan oikeusministeriölle. Varsinaisesti internetissä toisen henkilön nimissä  kirjoittelun mahdollista kriminalisointia ehdottaa oikeusministeriö, mikäli se katsoo kriminalisoinnin aiheelliseksi ja tarpeelliseksi.

Nykyisin internetissä voi periaatteessa vapaasti kirjoitella toisen nimellä, sillä Suomessa ei vielä ole säädetty identiteettivarkautta rikokseksi.  Esimerkiksi keskustelupalstoilla voi siis ilman rikosoikeudellisia seuraamuksia esiintyä toisen henkilön nimissä. Poikkeuksena ovat tilanteet, joissa kirjoittelu johtaa kunnian loukkaukseen. Kunnianloukkauksesta on kyse siitä, että henkilö esittää toisesta valheellisen tiedon tai vihjauksen, ja tämä teko on omiaan aiheuttamaan vahinkoa, kärsimystä tai halveksuntaa loukatulle tai muutoin halventaa toista.

Väärällä nimellä esiintyminen internetissä on kuitenkin luonnollisesti kiellettyä kaupankäynnissä – toisen nimissä nettiostoksen tekeminen on rikos, jota käsitellään petoksena.

Lähde: http://www.asianajotoimisto.com/sitenews/view/-/nid/85/ngid/1/


Tulipa vaan mieleen, että eikö maksua vastaan pidettävän blogin kirjoittaminen toisen nimeä käyttäen - siis käytännössä työn tekeminen toisen nimissä - ole myöskin jonkinlainen petos?