Kuten aiemmin lupasin, kirjoitan nyt lyhyesti Ilta=Pulun moderoinnista. Lisää ehkä myöhemmin.

Ihan Nina Mikkosen blogin aloituksesta asti lukijat ovat kommentoineet Ninan kirjoituksia innokkaasti. Jo varhaisessa vaiheessa kommentoijat huomasivat, että kommenttien moderoinnissa ei oikeastaan ollut päätä eikä häntää. Ihan asiallisia tekstejä hylättiin tai niistä amputoitiin osia - yleensä vieläpä pointin esilletuomiseksi olennaisimpia osia, mikä saattoi muuttaa koko kirjoituksen merkityksen. Lukijoita linjattomuus tietenkin on suuresti hämmästyttänyt, semminkin kun välillä läpi on päästetty melkein mitä tahansa; välillä taas mikään ei ole tuntunut sensuurille kelpaavan. Milloin sanamuoto on vääränlainen, milloin ollaan (ilmeisesti) liian hauskoja, milloin haukutaan Mikkosia liikaa, milloin taas mennään asian vierestä ja kovaa. Minkäänlaista säännönmukaisuutta sensuroinnissa ei ole tuntunut olevan. Kommentteja - niin "mikkosmielisiä" kuin "mikkosvastaisiakin" - on "siistitty" myös jälkeenpäin, samoin kuin rva Mikkosen tekstejä. Tämä jo itsessään kertoo siitä, miten pihalla IS:ssa asian suhteen ollaan.

Eräs Kuolleiden kommenttien vakiolukijoista on kertonut olleensa asian tiimoilta useita kertoja yhteydessä mm. IS:n toimituspäällikköön. Surullisenkuuluisasta "vähälahjaisimmat ovat edessä" -kirjoituksesta tämä oli puhelimessa todennut, että "jos se siellä lukee, se on kantamme". Jälkeenpäin olikin sitten vähän peruuteltu. Sama vakiolukijamme on saanut lupauksia asioiden selvittämisestä "elokuun alussa". Ainakin minä jään todella mielenkiinnolla odottamaan raporttia asiasta. Kaiken kaikkiaan: aivan täydellistä munattomuutta ja vastuun pakoilua Suomen suurimmalta iltapäiväaviisilta!

Oma lukunsa on sitten Suorista sanoista Kuolleisiin kommentteihin johtavan linkin sattumanvarainen sensurointi. Linkkejä on nimittäin välillä poisteltu takautuvasti, mikä on herättänyt vakiokävijöissä suunnatonta hilpeyttä. Liekö Pilvilinnan mäellä suivaannuttu ja vaadittu linkin poistoa, sillä muuta motiivia en asialle keksi. Eihän siinä mitään, kommentoijan kotisivutiedon julkaiseminen ei (vaikka kyseinen kenttä kommentoinnissa onkin) ole tietenkään julkaisijalle mikään velvollisuus. Ilta=Sanomilta haluaisin kuitenkin selkeän vastauksen selkeään kysymykseen: kumpi teidän moderoinnistanne oikein määrää, IS vai Mikkoset?

Korostan, etten odota kenelläkään olevan subjektiivista oikeutta saada kirjoituksiaan läpi. Julkaisijalla on aina oikeus päättää, mitä julkaistaan. Katson kuitenkin, että kirjoittajilla on oltava selkeä kuva siitä, mitä saa kirjoittaa, jotta on edes mahdollisuus saada aikaisiksi julkaisukelpoista tekstiä. Tämän määrittämisessä IS on surkeasti epäonnistunut.

Samaan linjattomuuteen olen muuten törmännyt jo aiemmin IS:n normikeskustelupalstalla, joskaan en näin räikeässä määrin kuin Mikkoskan blogissa. Olin tuolla IS-keskusteluissa joskus hyvinkin ahkera kirjoittelija, mutta kyllästyin moderoinnin linjattomuuteen. Totesin, että modeilla oli selvästi siellä suosikkeja, jotka saavat läpi aika törkeitäkin kantoja muita kirjoittajia kohtaan. En tiedä mikä on nykyinen käytäntö.

En tietenkään toivo Ilta=Sanomille samanlaista linjaa kuin Iltalehden keskustelupalstalla, jossa kommentteja ei moderoida lainkaan. Iltalehden keskustelusta onkin tullut vastenmielinen paskakaivo, johon kurkistamisesta täyspäiselle lukijalle tulee vain ahdistunut ja likainen olo.

...jatkuu, mikäli uusia käänteitä ilmenee...