Olen lukenut melko hämmentyneenä meneillään olevaa esirukouksesta alkunsa saanutta keskustelua. Totesin etten jaksa edes yrittää asetella sanojani siten, että ne menisivät läpi sensuurista. En myöskään jaksa vatvoa koulutusten tasoa enkä etenkään kommentoida nälkävuoden mittaisia  raamatunlainauksia. Suora lainaus yllämainitusta keskustelusta:

Merja says: Ihmettelen niitä ihmisiä, joiden pitää yrittää latistaa toisten uskoa ja kokemuksia, en ihmettele, ettei uskon asioista kovin mielellään julkisesti puhuta, kun aina riittää kyynikoita tyrmäämään ja mitätöimään toisten kokemuksia, Tietynlaista kateutta vaikka se ei olisi itseltä mitenkään pois.

Ähm. Usko tai uskovaiset eivät ärsytä, vaan heidän (siis joidenkin!) tapansa tuoda uskoaan julki. Ei ole välttämättä kyse siitä, että haluttaisiin “latistaa toisten uskoa” (jotkut varmasti tätäkin tekevät), vaan siitä että halutaan keskustella järkipohjalta. Jostain syystä monet uskossa olevat kokevat tämän hyökkäyksenä omaa uskoaan vastaan. Mutta kuten itse totesit Nettivarikselle 28.11.2009 klo 17:42: “Asiat mitkä voivat sinusta olla totuuksia ja oikeita eivät ole ehkä sitä toisten mielestä.”

Arvostan erityisesti kateuskortin vetämistä keskusteluun. Se nimittäin yleensä kertoo siitä, että aletaan olla aika heikoilla hangilla.

Nykytutkimusten mukaan monet Raamatun tapahtumista on lainattu ties mistä – sumereilta, egyptiläisiltä jne. Osoitteesta http://www.argumentti.fi löytyy mielenkiintoisia tutkielmia mm. otsikoilla Raamattu ja sumerit, sumerien henkinen perintö sekä Jeesus - myyttinen hahmo vai historiallinen henkilö. Pieni lainaus jälkimmäisestä:

Tutkimuksen mukaan, viitaten sellaisiin oppineisiin kuten Alvin Boyd Kuhn, kristinuskon keskeiset myytit muotoiltiin Egyptissä tuhansia vuosia ennen evankeliumien kirjoittamista. Harpur kiinnittää huomiota egyptiläiseen Horus-jumalaan, jonka ihmeellisen syntymän sanansaattajana oli tähti itäisellä taivaalla, ja joka kastettiin kastajan toimesta, joka myöhemmin mestattiin (vrt. Johannes Kastaja). Horuksella oli 12 opetuslasta, hän käveli veden päällä, ajoi pois demoneita, paransi sairaan, kirkastui vuorella, ristiinnaulittiin kahden varkaan väliin, haudattiin kallioluolaan ja nousi kuolleista ja lisäksi Horus tunnettiin nimellä KRST tai "se, joka on voideltu" (juutalaisten "messias" ja kreikan Kristus tarkoittavat "voideltua"). Horus oli myös hyvä paimen, jumalan karitsa, elämän leipä, ihmisen poika, Sana ja kalastaja. Harpurin mukaan Horus-myyttiä ei koskaan tarkoitettu kirjaimellisesti otettavaksi ylimaallisesta olennosta nimeltä Horus. (Alkuperäislähde: Tom Harpur: The Pagan Christ; Recovering the Lost Light, Thomas Allen, 2004.)

Ei mun maailmaani kenenkään uskonharjoittaminen kaada. Mutta kyllä mua alkaa pikkuisen sieppaamaan jos heti ollaan vihjailemassa Raamatun sanoin tähän malliin: "Jos kerran te pahat ihmiset osaatte antaa lapsillenne kaikenlaista hyvää, niin totta kai teidän Isänne paljon ennemmin antaa taivaasta Pyhän Hengen niille, jotka sitä häneltä pyytävät."