Toiveuusinnoissa Nina on talvisella tuulella. Kirjoitus on julkaistu Ilta=Sanomien Suorat sanat -blogissa 18.12.2009.

Arkihuolesi kaikki heitä

Tuttua, Alpo Noposen sanoittamaa joululaulua lainaten, jotta ”mieles nuorena nousta suo”! Näinä aikoina se käy työstä lapsiltakin, joilta into uuteen päivään ei yleensä ensimmäisenä lopu. Yö tuskin on vaihtunut aamuksi kun taas jo alkaa hämärtää.

Lapsiperheissä tunnelma on toisaalta nousemassa liikaakin kattoon, koska odottamista riittää. On koulun juhlia, viemisiä, tuomisia ja vanhemmillakin vastaanottoja. Kalenterin luukut avautuvat lapsen näkökulmasta niin hitaasti, vain yksi kerrallaan. Onneksi lapset voi saada sänkyyn kinastelematta, jos pystyy vakuuttamaaan sen, että siten joulun tulo lähenee nopeammin.

Joulua vietetään Jeesuksen Kristuksen syntymän kunniaksi. Vaikka Hänen seimensä ääreelle tulleiden Itämaan tietäjien ”perillisten” roolitus olisi jo perheessä selvitetty, silti pienempien mieltä painaa, saako lahjoja vai ei. Monessa perheessä kun on jo jouduttu vilauttamaan myös keltaista korttia tilanteen rauhoittamiseksi.

Kauneimpien joululaulujen laulamisen ja Kuusijuhlien jälkeen alkaa tulla jo helpottava tunne siitä, että viikon kuluttua kukaties perheen huoltajatkin voivat nostaa jo vähitellen jalat ylös ja huokaista helpotuksesta.

Tähän aikaan vuodesta pieni tauko paikalla on enemmän kuin tervetullut ja paikoillaan.

Säiden haltijalle kiitos kuitenkin kotoisista pohjoisen pallonpuoliskon pakkasista ja edes pienestä valkoisesta kuorrutuksesta maisemassa. Ensi maanantain jälkeen tosin päivät taas alkavat pidentyä. Kuljemme vaihteeksi kohti kevättä ja pidempää auringonvalon aikaa vuorokaudessa.

Mikäli sääennusteet pitävät paikkansa edes 50% todennäköisyydellä, ja miksi eivät pitäisi, joulunakin on (toivottavasti) vielä pakkasta ja lunta. Petterinkin reki kulkee liukkaammin … ja sukset, luistimet ja pulkat liukuvat silloin paljon paremmin. Eläköön siis nyt kunnon talvi ja neljä erilaista vuodenaikaa.

Ps. Kööpenhaminan kuumaan ilmastodebattiin osallistuneilla on toivottavasti riitävästi lämmintä päällä kun palaavat takaisin tänne lumen ja jään maahan. Tuli sitten tuomisina sopua tai ei.

Tervetuloa talven iloiset elämykset!