On jälleen aika toiveuusinnan! Ilta=Sanomissa 11.12.2009 julkaistussa Suorat sanat -blogissaan Nina vaatii vaihteeksi median päätä pölkylle.

Media tuomiolla

Julkisen Sanan neuvosto teki ”vapauttavan päätöksen” TV2:n Silminnäkijä-ohjelman ns. lautakasajutussa, jossa oli käsitelty pääministeri Matti Vanhasen omakotitalon rakentamista. Tv-juttu perustui vain yhden nimettömänä pysyneen lähteen väitteeseen.

JSN:n koeääntyksessä puheenjohtaja Pekka Hyvärinen esitti TV2:lle langettavaa päätöstä, mutta se kaatui koeäänestyksessä äänin 4-3. Neljä edustajaa tässä median itsesäätelymekanismiin nojaavassa neuvostossa äänesti aluksi tyhjää. Puheenjohtaja Hyvärinen jätti paikkansa välittömästi ja hänen kannallaan olleet kaksi muuta, yleisöä edustanutta jäsentä poistuivat myös paikalta. Kuulemma juna oli lähdössä … Neuvosto päätti lopuksi keskenään ”tuomiosta”. Yksimielisesti.

Pitkän linjan kokenut journalisti Pekka Hyvärinen sanoi tiedotteessaan selvästi, että JSN:n ratkaisu oli ”voimakkaasti journalistisen näkemykseni vastainen”. Perinteistä journalismia ja lehtimiesmoraalia edustava kanta ja nykymedian ”ensin hutkitaan ja sitten tutkitaan jos ja kun” -kanta törmäsivät peruuttamattomasti yhteen. Uuden koulukunnan hournalistit tuntuvat toimivan vailla moraalia ja sen suurempia tunnontuskia. Pääasia, että otsikoita ja mediaruumiita syntyy. Vapauttavaa päätöstään JSN perusteli sillä, että nimetön, ja valalle tarvittaessa menoaan vakuuttavan väite, oli ”uskottava”. Varapuheenjohtaja Matti Saaren mukaan Yleisradion yksilöidyt näytöt olivat kuitenkin tosin ”ei savua ilman tulta” tyyppisiä asioita.

Vastakkain olivat edelleen vain sana toista vastaan. Ei faktoja, ei kiistattomia näyttöjä. JSN ei ole sitä paitsi tuomioistuin vaan lähinnä erotuomarikerho. Päämisteri Matti Vanhanen on jo aiemminkin todennut, että hänellä ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia lähteä oikeustaisteluun TV2:n lautakasa-väitteen johdosta.

Nyt siis kansalaisille annetaan ymmärtää, että nimettömyyden ja lähdesuojan takaa heitetty väite on muka totuudellisesti painavampi kuin Tasavallan pääministerin sana! Lautakasaväiteen arvo esitetyillä eväillä on todellisuudessa käytetyn vessapaperin luokkaa; oikeudessa arvoton huhu, ei tieto. Sen tiesi varmasti sen liikkeellepanijakin.

Nykyjounralistien joukossa näyttää olevan vallalla taas vanha käsitys, että hiljaa kuiskattu valhe saadaan näyttämään todelta kun sitä härskisti toistetaan riittäävän monta kertaa. Tuttu juttu muuten jo mm. 30-luvun Saksasta! Jutut kun myyvät paremmin keksittyinä ja väritettyinä. Totuuden arki on usein tylsempää. Tähdenlentojournalismi valtaa alaa vailla moraalia ja oman tunnon tuskia. Kas ilkeä on helppo olla, se ei vaadi edes ammattitaitoa.