Joulukalenterin Toiveuusinnoissa vuorostaan Nina ruotii vuoden 2009 Linnan juhlia. Silloin eivät homot harmi kyllä vielä pyörähdelleet parketilla - kirjoitus olisi varmasti saanut vielä hieman toisenlaisen sävyn. Kirjoitus on julkaistu Suorat sanat -blogissa Ilta=Sanomissa 8.12.2009.

Tanssia yli helmojen

Kansakuntamme kokoontui jälleen sankoin joukoin perinteisen yhteisen kansallisen kokemuksen ääreen. Linnan juhlat kirovoitti taatusti kielenkannat liikkeelle vähäpuheisemmissakin perheissä. Tasavallan Presidentin vastaanotolla on juurensa jo Keisarillisten tanssiaisten ajoilta 200 vuoden takaa. Suomen Itsenäisyyspäivän vietto ei ole sään eikä vuodenajan eikä historiansa vuoksi mikään Rion karnevaali. Juuri 70 vuotta sitten alkanut Talvisota antoi juhlallisuuksille vielä oman lisänsä. Kunnia heille, joille kunnia kuuluu. Juhla on tunnustus saavutetusta, ei mikään backstage-pippalo.

Onneksi yksi kolmesta elossa olevasta Mannerheim-ristin ritarista oli vielä paikalla; reservin kapteeni Tuomas Gerdt jälleen niin esimerkillisen tyylikkään Lea-vaimonsa kanssa. Gerdt oli vasta 17 vuotias, kun hän lähti vapaaehtoisena talvisotaan 1939. Isänmaan puolustamisen merkitystä yhdessä tuumin hän korosti tv-haastattelussakin. Sen merkitystä muistivat korostaa, ja hyvällä syyllä ja tavalla, mm. kansanedustajat Juha Mieto ja Marja Tiura, Lotta-järjestön puheenjohtaja,terveydenhuoltoneuvos Laine-Maire Kyöstilä sekä ilmastoprofessori … itsekin Talvisodan veteraani.

Joillekin nuoremmille tuntuivat olevan tärkeintä ne ns. oma urafiilikset. Koska sekä kysyjien että vastaajien muistit eivät kovin kauaksi kanna, ja yleissivistys tuntuu olevan kovin rajallinen luonnonvara, dagen efter -mediasoppa on sen mukaista. Päällimmäisenä puhutaan ja päivitellään mitä kullakin oli päällä tai pään päällä, ei sen sisällä.

Eräät olivat ottaneet vinkistä vaarin. Ylen toimitusjohtaja Mikael Jungnerin hiuskuontalo oli järjestyksessä kättelyvaiheessa. Tunti pari myöhemmin pukkasi jo raakaamatta jäänyt parransänki pintaan. Vaimonsa Maria oli yksi illan tyylikkäimmistä daameista sekä kampauksensa että asunsa vuoksi. Illan ”less is more”- vähemmällä enemmän -tyylin voittaja oli ehdottomasti kansanedustaja Maria Guzenina-Richardson. Hollywood-glamour -tyyli 70 vuoden takaa ajalta, jolloin naisen kauneus ja lumovoima oli arvo ylitse muiden, sopii hänelle loistavasti. Kun vielä osaa kantaa asunsa ja olemuksensa, aina parempi. Glamour -tyyliä edusti myös pariskunta Suosalo. Ohjaaja-vaimon Virpi Suurtarin upea lainekampaus oli kympin suoritus.

Rouva Tellervo Koivisto oli, kuten aina, tyylikäs, jota sanaa voi käyttää myös nykyisen Eduskunnan puhemiehen Sauli Niinistön aviopuolisosta Jenni Haukiosta. Ihailevat katseet seurasivat paikalla ja ruutujen takana täydellä syyllä niin lumikuningatar Aino-Kaisa Saarista kuin vedenneito Hanna-Maria Seppälääkin kiireestä kantapäähän. PMMP:n Paula Vesala oli näyttävä ilmestys myös. Aviopari, euroedustaja Eija-Riitta Korhola ja professori Atte Korhola kuuluivat myös illan onnistujiin. Rouva kun kuuluu katseenvangitsijoihin vuodesta toiseen!

Muutama kunnon rimanalitus tietysti kuuluu aina joukkoon. Pellet ja huomiontavoittelijat ovat tietysti oma lukunsa, samoin täysin tyylinsä ja olemuksensa aliarvioineet. Heistä ei sen enempää. Yhdellä herralla oli harhaanjohtavasti palveluhenkilökuntaan kuuluvien tyylin mukaisesti valkea paita päällä ja musta rusetti kaulassa. Tarkempi silmä havaitsi, että presidentti Mauno Koivistolla oli jäänyt nyt kunnon tupsu pystyyn takaraivoon. Liekö veteraanipresidenttimme ottanut ettonet ennen kemuja tai tempaissut hatun päästä peräpeiliin katsomatta.

Kampaajakoulutuksen saanut tuore äiti ja 15 vuoden takainen tangokuningatar Marita Taavitsainen oli taas, tohkeissaan kai, unohtanut hiustensa laiton viime tippaan. Tanssilava-look on erikseen. Tulevalle EU:n talouskomissaarille voisi antaa myös sen neuvon, että kannattaa seurata hiuskiehkuraa siinä otsalla. Nyt se oli, enteellisestikö, hieman villinä omilla teillään. Liikkuva reportteri saattaa yllättää minkä tahansa kulman takana.

Pitihän meille kuokkijoille saada talteen edes jotakin sanomisea aihetta!